Mass Timber Residential Commons Space

Avalon Bay Clubhouse | Bothell, WA

Overview

Serving as the community amenity space for a large new development in Bothell, WA, the Avalon Bothell Commons Clubhouse employs double-height glulam columns, glulam beams, MPP decking, and CLT roofing. This two-story structure is a study on the limits of Mass Timber, utilizing the roof connections as part of the lateral system and having glulam columns act as part of the building envelope. Timberlab worked with CPL and GGLO to achieve the architectural vision of exposed mass timber while still allowing for hefty timber to timber connections strong enough to withstand lateral movement. Zip-O laminators supplied the glulam, creating custom beam layups to be cut to match the slope of the CLT roof while maintaining structural integrity. Timberlab provided detailing, fabrication, and installation for this project. For years to come, this building will provide the future residents of Bothell Commons with a beautiful amenity space to enjoy with their community.

Team

Owner | Avalon Bay Communities

Architect | GGLO

Structural Engineer | CPL

GC | Avalon Bay Communities

Connect with Us

Achieve your mass timber dreams. Bring us on board today.

Contact Us